Witamina C

Kolejny wpis z cyklu „Oporność„. Dziś zglebimy temat najbardziej znanej witaminy, po którą często ludzie sięgają i suplementu ją ją, gdy zaczyna łapać ich przeziębienie, lub lekarze przepisują na częste i nawracające infekcje. W czasach wielkich odkryć geograficznych, wielu marynarzy poniosło śmierć, nie z powodu pirackich bitew, nie przez sztormy, ale przez szkorbut. Z czasem lekarz James Lind, odkrył, że nieodpowiednia dieta przyczynia się do tego, a zapobiega chorobie picie soków z cytrusów.


Witamina C

Czyli kwas askorbinowy – Niezbędny do życia dla ludzi i zwierząt. Gdy mamy w swoim ciele odpowiednią ilość, a zachorujemy – choroba przebiega łagodnie. Witamina ta stymuluje, pobudzając do działania pewne jego komórki. Również usprawnia transport składników pomiędzy tkankami. Inne role:

  • Witamina ta jest niezbędna do wytwarzania kolagenu – podstawowej subhastacji tkanki łącznej, skóry, kości, chrząstek oraz podstawowych budulców naczyń krwi. Wpływa na elastyczność skóry, przyśpiesza gojenie się ran, redukuje siniaki.
  • Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym.
  • Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Wit. C jest nietrwała, szybko ulega utlenieniu, wrażliwa na wysoką temperaturę (np podczas smażenia, gotowania). Witamina ta rozpuszcza się w wodzie, i tak jest jedynie przyswajana przez organizm (picie wody podczas posiłku lub po) lub posiłkach, produktach które zawierają płyny (np duże iloći owoców które mają wodę truskawki).

Niedobory witaminy COBJAWY: szybkie męczenie się, brakiem apetytu, bólami stawów i mięśni. Brak wit. C wywołuje szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zebów) i prowadzi do niedokrwistości oraz braku odporności.

Nadmiar wit. C – może sprzyjać powstawaniu kamicy nerkowej, a także zaburzenia w przewodzie pokarmowym.

Źródła witaminy C


Znaleźć można w produktach roślinnych najwięcej w owocach jagodowych, cytrusowych, a także w natce pietruszki, warzywach kapustnych, papryce, pomidorach, ziemniakach i w chrzanie. w pozostałych warzywach występuje w znacznie mniejszych ilościach.

Jak widać kwas askorbinowy nie ma tylko właściwość ochronnych organizmu, ale i także wpływa na szereg innych czynników; na zęby, skórę, chrząstki… itd z postu już wiecie na co.

***

Witamina C w przemysłach:

W przemyśle spożywczym stosowana jest jako dodatek do żywności (E300) – jako przeciwutleniacz. W przemyśle kosmetycznych często dodawana do kosmetyków, kremów, ze względu na poprawę skóry.

Czy jest coś, czego nie wiedzieliście wcześniej po przeczytaniu?

Chętnie się dowiem czy czymś was zaskoczyłam, lub o czym chcecie czytać.

BIBLIOGRAFIA:

  1. Praca zbiorowa, Poradnik Zdrowia Rodzinnego – Domowy Lekarz, Hachette, Warszawa 2009, s.45.
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie, PZWL, Warszawa 2000, s.130 -132.

Treści publikowane na blogu
mają jedynie charakter informacyjny oparty na moich obserwacjach (co mi pomaga a co szkodzi, współistotne choroby) , z artykułów oraz książek medycznych, zdrowotnych, dietetycznych i nie są profesjonalnymi poradami medycznymi. Blog nie zastąpi wizyty u swojego specjalisty, gdyż każdy przypadek jest indywidualny. Blog jedynie promuje zdrowie.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Perełka Życia , Blogger