Witamina C
Witamina C
Czyli kwas askorbinowy – Niezbędny do życia dla ludzi i zwierząt. Gdy mamy w swoim ciele odpowiednią ilość, a zachorujemy – choroba przebiega łagodnie. Witamina ta stymuluje, pobudzając do działania pewne jego komórki. Również usprawnia transport składników pomiędzy tkankami. Inne role:
- Witamina ta jest niezbędna do wytwarzania kolagenu – podstawowej subhastacji tkanki łącznej, skóry, kości, chrząstek oraz podstawowych budulców naczyń krwi. Wpływa na elastyczność skóry, przyśpiesza gojenie się ran, redukuje siniaki.
- Ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowym.
- Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Wit. C jest nietrwała, szybko ulega utlenieniu, wrażliwa na wysoką temperaturę (np podczas smażenia, gotowania). Witamina ta rozpuszcza się w wodzie, i tak jest jedynie przyswajana przez organizm (picie wody podczas posiłku lub po) lub posiłkach, produktach które zawierają płyny (np duże iloći owoców które mają wodę truskawki).
Niedobory witaminy C – OBJAWY: szybkie męczenie się, brakiem apetytu, bólami stawów i mięśni. Brak wit. C wywołuje szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zebów) i prowadzi do niedokrwistości oraz braku odporności.
Nadmiar wit. C – może sprzyjać powstawaniu kamicy nerkowej, a także zaburzenia w przewodzie pokarmowym.
Źródła witaminy C
Znaleźć można w produktach roślinnych najwięcej w owocach jagodowych, cytrusowych, a także w natce pietruszki, warzywach kapustnych, papryce, pomidorach, ziemniakach i w chrzanie. w pozostałych warzywach występuje w znacznie mniejszych ilościach.
Jak widać kwas askorbinowy nie ma tylko właściwość ochronnych organizmu, ale i także wpływa na szereg innych czynników; na zęby, skórę, chrząstki… itd z postu już wiecie na co.
***
Witamina C w przemysłach:
W przemyśle spożywczym stosowana jest jako dodatek do żywności (E300) – jako przeciwutleniacz. W przemyśle kosmetycznych często dodawana do kosmetyków, kremów, ze względu na poprawę skóry.
BIBLIOGRAFIA:
- Praca zbiorowa, Poradnik Zdrowia Rodzinnego – Domowy Lekarz, Hachette, Warszawa 2009, s.45.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka, żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie, PZWL, Warszawa 2000, s.130 -132.
Treści publikowane na blogu
mają
jedynie charakter informacyjny oparty na moich obserwacjach (co mi
pomaga a co szkodzi, współistotne choroby) , z artykułów oraz książek
medycznych, zdrowotnych, dietetycznych i nie są profesjonalnymi poradami
medycznymi. Blog nie zastąpi wizyty u swojego specjalisty, gdyż każdy
przypadek jest indywidualny. Blog jedynie promuje zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz