Burak - czy to prawda, że...
Dziś dzień buraka - warzywa.
Jedni je uwielbiają inni nie znoszą, a warzywo to posiada wiele cennych właściwości do zdrowia.
Moja babcia często wzmacniała się pijąc barszczyk i mówiąc nam, że po barszczyku wzmocnimy się i lepiej krew będzie nam płynąć w żyłach. Sok wspomaga na zgagę, na przeziębienie...
Czy to prawda czy tylko wmawianie dzieciom by ładnie zjadły obiadek?
![]() |
Photo by Monika Grabkowska on Unsplash |
Wartość odżywcza: w 100g surowego
Układ krążenia a burak
Buraki zawierają dużo barwnika Betaniny - przeciwutleniaczy i kilkakrotnie przyswajają tlen przez komórki, które wspomagają układ krążenia. Mimo, że mają znikomą ilość żelaza, wspomagają odnowę i produkcję krwi - zapobiegają przy tym anemii. Warto pić, aby mieć mocną krew - nie trzeba tylko po pobraniu krwi jeść czekoladę - ale wypić barszczyk lub zjeść buraczki.Warzywo to także posiada azotatny - pomaga w walce z nadciśnieniem.
Nowotwory
Wspomniany silny barwnik betanina, chroni też przed wolnymi rodnikami, które w organizmie uszkadzają komórki i mogą tworzyć nowotwory. Dlatego często przy nowotworach, białaczce, chemioterapiach spożywa się soki z buraków, lub by zapobiegać nowotworom podejrzanym
Kwas foliowy - Ciąża
Kobiety w ciąży powinny spożywać dużo kwasu foliowego, gdyż warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Buraki zawierają ok 100 µg tego kwasu w 100g. które pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę - wysoki poziom może wywołać choroby serca.
Index glikemiczny
Jak widać, burak ma dużo pozytywnych właściwości, że niekiedy są wręcz wskazane by je jeść - niestety jest jeden szkopuł - wysoki index glikemiczny, spora ilość cukru. Dlatego chorzy na cukrzycę lub problemami z gospodarką insulinową powinni buraków nie spożywać.
Inspiracje kulinarne
Z buraków można robić zupy soki, surówki, sałatki, pasty, chipsy ... tylko dobrze aby nie rozgotowywać, gdyż wtedy tracą najwięcej swoich właściwości.
Jadacie buraki?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz