Przyprawy na wzmonienie odpornośći
Curry
Czyli mieszanka wielu przypraw: kurkumy, imbiru, pieprz, chilli oraz czosnek. Które razem dają charakterystyczne walory smakowe, a razem jest to świetna dawka bomby, która wzmocni nasz organizm do walki z drobnoustrojami.
Kurkuma
Podobna do imbiru, Zawiera witaminę C (o których właściwościach były omawiane w poprzednich postach), a także minerały. Dodatkowo reguluje trawienie, a także reguluje poziom cukru we krwi i zmniejsza cholesterol. Zawarte w niej kurkuminoidy wpływają pozytywnie na pracę systemu immunologicznego i zapobiega zachorowaniu na nowotwory. Reguluje pracę układu trawiennego.
Chili
Ostra przyprawa wzmacniają odporność, ale także pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej.
Pieprz cayenne
Ostra przyprawa, która niewielka szczypta pali i rozgrzewa posiada składnik - kapsaicyne, która (zwalcza wirusy i bakterie). Działa przeciw zapalnie i posiada dużo przeciwutleniaczy. Ponad to posiada także witaminę C. W badaniach, wykazano że działa przeciwnowotworowo. Regularne dodawanie pieprzu cayenne do potraw ma dobry wpływ na organizm, ponieważ przyprawa ta jest bogata w minerały. Obniża poziom cholesterolu, poprawia krążenie oraz redukuje ryzyko zatorów oraz skrzepów w tętnnicach, które są przyczyną zawałów i udarów. Nawet małe ilości ostrej przyprawy dostarczają nam dużo składników mineralnych oraz wiele antyoksydantów, które chronią nas przed chorobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz